fallback

Ще предложа на българското правителство отмяна на националната забрана за внос от Украйна, след като има такава европейска, заяви в Пловдив служебният министър на земеделието Явор Гечев. Той коментира решението на Европейската комисия за вноса на продукция от Украйна, като според него това е и правилният подход - общоевропейски действия.

Oще по темата
Гечев поясни, че до 5 юни ЕК въвежда забрана за внос на пет култури, между които слънчоглед, царевица, рапица.

Що се отнася до слънчогледовото олио, Гечев каза, че ЕК продължава да го обследва. Той информира, че има уговорка през следващата седмица да се види със земеделския министър на Украйна и, освен темата за двустранните отношения, двамата ще обсъдят и въпроса за слънчогледовото олио.

"Решението на ЕК е изключителен успех за България, благодаря на редовите експерти, които се занимаваха от министерствата на икономиката и земеделието. Тежки бяха последните 3-4 седмици, но това значи, че България е пълноценен член на ЕС. Също така значи, че ЕС е с вътрешна солидарност между самите държави", посочи още Гечев.

Както е известно, в петък Европейската комисия постигна договореност с България, Полша, Румъния, Унгария и Словакия за транзита на украински стоки. Той ще бъде възобновен, а срещу това Евросъюзът въвежда извънредни предпазни мерки за защита за четири основни продукта - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед.

Какви са тези мерки за момента не се съобщава. Най-засегнатите страни ще си поделят и помощ в размер на 100 милиона евро.

Малко по-рано ЕС удължи и с една година коридорите на солидарност за безмитен транзит от Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

86

Анонимен

преди 1 година

Този защо има двойна гуша?

85

ББ

преди 1 година

решетников путин ли му спусна насаждане и несправедливости с цел насаждане омраза и недоверие в ЕС?герб правеше тази диверсия спрямо ЕС обслужващи путин като грабеха хората и си миеха ръцете с ...ЕС...г-н вЕбер и щази помагаха,освен алчноста ви раша ви използва да сеете недоверие към ЕС..премерен план който работи...САЩ и Свободният идват за вас русоробите заплашващи децата на САЩ и Свободният с...убийства!!!вие крадете от Народа си...и лошият ЕС..дал парите от залъците на децата си?роб в 21 в??

84

ББ

преди 1 година

ЗС реват,че грабите като гроб та и повече с резидента,къде са парите за Украйна на ЗС???къв е тоя втори...трети ...пети прием???когато изпуснеш влака чакаш другият!ти по комунистически връщаш влака...щото аверите ти с които грабите им си вдигнал таваните за да грабите малките и средните...по руски!Гешев трябва да ти обърне внимание...или САЩ и Свободният на Гешев!!!само факти...твоето е руска пропаганда водеща те към затвора!!!

fallback