Снимка: БГНЕС

Правителствата на страните от Европейския съюз се споразумяха да удължат с една година отмяната на митата и квотите върху вноса от Украйна, съобщава "Ройтерс".

Целта е да се помогне на икономиката ѝ по време на войната с Русия.

Швеция, която държи шестмесечното ротационно председателство на ЕС, заяви, че посланиците на Съюза са се съгласили с удължаването на днешната си среща. Европейският съюз премахна митата за първите 12 месеца през юни 2022 г.

Отмяната на всички мита обаче доведе до недоволство от земеделски производители, което прерасна в това, че по-рано този месец Полша и Унгария забраниха част от вноса на зърно от Украйна.

Още преди нахлуването на Русия през февруари 2022 г. Украйна се възползваше от премахването на поповечето от митата на ЕС, в някои случаи с преходни периоди, съгласно споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна, прилагано от 2016 г.

Още по темата
ЕС обаче запази митата и квотите по това споразумение за най-чувствителните земеделски продукти от Украйна, като месо, млечни продукти, захар и някои зърнени култури.

Сега Европейската комисия предложи изплащане на компенсации на фермерите в пет държави, граничещи с Украйна, както и разрешаване на тези страни да забранят вътрешните продажби на определени зърнени култури от Украйна, като същевременно разрешават транзита им за износ в трети страни.

Държавите се превърнаха в транзитен маршрут за украинското зърно, което Киев не можеше да се изнася през своите черноморски пристанища.

Вчера комисията по международна търговия на Европейския парламент подкрепи с голямо мнозинство спирането на митата върху вноса за още една година преди окончателното гласуване през май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase