Ще предложа на българското правителство отмяна на националната забрана за внос от Украйна, след като има такава европейска, заяви в Пловдив служебният министър на земеделието Явор Гечев. Той коментира решението на Европейската комисия за вноса на продукция от Украйна, като според него това е и правилният подход - общоевропейски действия.

Още по темата
Гечев поясни, че до 5 юни ЕК въвежда забрана за внос на пет култури, между които слънчоглед, царевица, рапица.

Що се отнася до слънчогледовото олио, Гечев каза, че ЕК продължава да го обследва. Той информира, че има уговорка през следващата седмица да се види със земеделския министър на Украйна и, освен темата за двустранните отношения, двамата ще обсъдят и въпроса за слънчогледовото олио.

"Решението на ЕК е изключителен успех за България, благодаря на редовите експерти, които се занимаваха от министерствата на икономиката и земеделието. Тежки бяха последните 3-4 седмици, но това значи, че България е пълноценен член на ЕС. Също така значи, че ЕС е с вътрешна солидарност между самите държави", посочи още Гечев.

Както е известно, в петък Европейската комисия постигна договореност с България, Полша, Румъния, Унгария и Словакия за транзита на украински стоки. Той ще бъде възобновен, а срещу това Евросъюзът въвежда извънредни предпазни мерки за защита за четири основни продукта - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед.

Какви са тези мерки за момента не се съобщава. Най-засегнатите страни ще си поделят и помощ в размер на 100 милиона евро.

Малко по-рано ЕС удължи и с една година коридорите на солидарност за безмитен транзит от Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase