Снимка: БГНЕС

"По отношение на това дали сме били прави - последващите събития доказаха, че сме прави. Те предизвикаха тук в България реакции, които очевидно доказаха правотата на факта, че такъв тип изявления имат конкретни вътрешнополитически адресати".

Още по темата
Това каза министърът на външните работи Николай Милков по повод забележката, която МВнР направи на руската посланичка Елеонора Митрофанова във вторник. Тя бе по повод интервю на московския дипломат, излъчено в ютуб канала на Мартин Карбовски миналата сряда, в което казва, че би подкрепила "Възраждане" на Костадин Костадинов, ако можеше, а прави и анализ на вътрешнополитическата обстановка у нас.

"Имаше много въпроси, които възникнаха - дали министерството е реагирало навреме или късно. Дали и кога ще реагира МВнР зависи от нас, има определени фактори за това. Ако един маргинален ютуб канал, за който повечето хора не подозират, че съществува, е излъчил нещо, то не следва да бъде коментирано, ако не стане национална тема и не бъде повдигнато от други медии. За съжаление, точно това стана", каза министърът.

"Нашата готовност за реакция беше веднага, имам текст на компютъра си, но мислехме, че няма смисъл да се реагира, защото може просто да оттече някъде и няма смисъл да тормозим българската общественост, но в крайна сметка се наложи", отбеляза той.

Запитан какво знае министерството за задочното решение за арест на журналиста Христо Грозев от съд в Русия, Милков каза: Информирани сме от посолството ни в Москва по този въпрос, официална информация до нас не е постъпвала. Посолството ни информира по публикации в медии.

Според тях, той е обвинен в част 1 на Наказателния кодекс, чл. 323, а именно - незаконно преминаване на държавната граница, санкцията, по който е от 1 до 2 г. затвор. България очаква да се потвърди тази публикация и да бъдат дадени разяснения по нея. Характерно е, че обикновено такива отговори от руската страна идват с голямо закъснение, единственото официално уведомление, което сме получавали по случая с Грозев, е вербална нота на 9 март, че не са постъпвали искания за издирването му в националното централно бюро, а отговорът е на наше питане от 30 декември.

Г-н Грозев не се е обръщал към МВнР. Той очевидно повече контактува с медиите, но с Външно министерство не знам защо не, каза още Милков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase