Снимка: БГНЕС

Министрите от служебния кабинет на Гълъб Донев гласуваха в хазната да постъпят 50 % от печалбата за 2022 г. на държавните предприятия и търговските дружества с държавно участие. Информацията е от пресцентъра на Министерския съвет.

Още по темата
Очаква се до 15 май 2023 г. в хазната да постъпят 871,1 млн. лв. дивиденти от държавните предприятия.

Разпореждането не засяга болниците и центровете за психично здраве. Изключени са и дружествата от отрасъл "Водоснабдяване и канализация" заради изпълнение на предварителни условия във водния сектор за усвояване на пари от европейските фондове за програмния период 2014-2020 г.

Изключение се правят и за държавните предприятия, които са бюджетни организации по смисъла на Закона за публичните финанси.

Според решението се запазва възможността публичните дружества да разпределят и междинен 6-месечен дивидент като изпълняват изискванията на чл. 115в от Закона за публичното предлагане на ценни книжа.

Разпореждането е в съответствие с чл. 14, т. 3 от Закона за публичните предприятия и с него се осигуряват условия за изпълнение на приходната част на държавния бюджет в частта на неданъчните приходи от дивидент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase