Снимка: БГНЕС

"Не е време за тънки сметки, всеки трябва да направи някакъв компромис в името на това да има ясно мнозинство в парламента, което да излъчи силно правителство, което да се хване с проблемите на страната. За да има политики, трябва да има правителство", заяви Томислав Дончев от ГЕРБ.

Има ли обща воля на една-две политически сили за обща законодателна програма? - оказва се, че има. Надявам се от утре да започнат разговори по управленска програма, и то с необходимата степен на професионализъм и внимание към детайла. Това трябва да е сериозен документ, всички параметри вътре да бъдат изчислени и да е ясно дали държавата може да ги понесе. Ако има тези двете, това означава, че имаме мнозинство. Оттам нататък какво правителство с какъв персонален състав, с кой мандат е техника, заяви той.

Дончев коментира и дали има възможност ГЕРБ да подкрепи правителство, предложено от ПП-ДБ във втория мандат. "Търсим аргументи за това и е редно щом колегите ни убеждават, че това е единственият вариант, нека да дадат всички аргументи. Отказът от реализация на първия мандат е тежко решение", категоричен е той.

“Политиката изисква освен да се водиш от това, което искат хората, да бъдеш лидер, да можеш да посочваш решения и понякога да понасяш щетата от някое непопулярно действие", добави Дончев пред bTV.

Той каза, че за тях е важна както програмата, така и кой ще я изпълнява. "Кой ще изпълнява изобщо не е без значение. Разговорът за политики е важен, но той минава през разговор за правителство. Ако няма правителство, няма политики. Каквото и да говорят политиците с обаятелен и нежен глас, следващото управление ще трябва да взема тежки решения. Това може да стане със сериозно мнозинство в парламента, а не правителство, на което да му се клатят краката", посочи депутатът.

Според него в проекта на Бюджет на служебното правителство има резерви, но те не са за 6 млрд. лв., и изрази надежда в следващите дни с участие на министъра на финансите и експерти от МФ да се открият още резерви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase