Снимка: Bulgaria ON AIR

От миналата година има черна дупка в капиталообразуването на България. Ние сме на дъното! Може би изключение е Гърция, която беше във фалит. След години се усеща това, че не е инвестирано. В ръцете на политиците е да вземат нелицеприятни мерки. И досега караме, без да притесняваме хората. Няма държавници. Стига политици - омръзнаха ни! Икономиката се прокарва с държавната политика", заяви зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Красимир Дачев в предаването "Денят ON AIR".

Гостът попита защо миналата година не беше изпълнена капиталовата програма и посочи, че всичко в момента е спряно, защото държавата не се грижи за обществените проекти.

"Парите, които дадоха, отидоха в канала. Вече 20 месеца всичко е спряно и нищо не се строи, има малко довършителни работи. Трагедия е по пътищата, няма инвестиции в ремонти", каза Дачев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му чуждестранните инвестиции не са панацея и са едва 7-10% от всички инвестиции. Когато има местни инвестиции, тогава идват и чуждите, отбеляза зам.-председателят на БТПП, според когото влизаме в криза и става все по-трудно.

"За бизнеса не е невъзможно, но е трудно и започва да се свива. Свиването е обществен рефлекс. Иска да има 20-годишна визия. Нямаш ли хоризонт да знаеш какво ще се случи утре, вдругиден, другия месец, другата година... Стой си вкъщи, къде си тръгнал. Политиците вече са си самодостатъчни, даже избиратели не им трябват. Има група политици, около тях има мераклии службогонци и нагаждачи, в суматохата - някой и друг избирател", смята Дачев.

Според него дори през 1997 г. положението не е било чак толкова тежко, защото тогава е имало диалог между политиците.

"Не вярвам как едни нормални и възпитани хора не могат да достигнат до решение. Първият печели с по-малко от 10% от избирателите - какъв електорат и кой мисли за избирателите?! Толкова са си самодостатъчни и опиянени", изтъкна Дачев.

По думите му рискът е да спрем да инвестираме и да изостанем прогресивно от съседите и целия ЕС. Дачев допусна, че може и да няма следващ транш по Плана за възстановяване, тъй като е възможно с европарите да са запушвани дупки, свързани с пенсиите и заплатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase