fallback

Общ преглед

"Трябва да осъзнаем, че Европа поема курс към решителна трансформация за установяване на една ясна посока за постигане на стратегическа автономност чрез развитието на иновативна, но и пълноценна индустрия и енергетика от добиването на суровините, през тежката индустрия, придобиването и съхранението на зелена енергия от собствени източници, до дигитализация и чисти високотехнологични производства", заяви президентът Румен Радев.

Държавният глава присъства на подписването на споразумението между Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Европейският алианс за батерии (ЕВА), с което България се присъединява към алианса.

"В тези процеси ЕВА играе ключова роля и допринася за утвърждаването на Европа като лидер в постигането на климатично неутрална икономика, за утвърждаването на Европа като център в областта на батериите, н електрическата мобилност и съхраняването на енергия. Убеден съм, че тези амбициозни цели могат да бъдат постигнати само с обединение на потенциала на всички държави-членки. Това споразумение днес взима България на борда, то отключва нови хоризонти пред българската наука, индустрия и иновации", каза още Радев, цитиран от БГНЕС.

"Работихме над този проект дълго време, защото вярвахме, че България трябва да е ключов партньор особено във важни за нас индустрии. Ние сме проводник на ключови политики на България, днес ние доказваме тази своя роля“, заяви Богдан Богданов, изпълнителен директор на БАИ. „С присъединяването на България в Европейския алианс за батерии, ние целим да подобри конкурентноспособността на България в този сектор, но и на Европа като цяло", каза още Богданов.

"Европа е пред голяма трансформация. Със заложените големи сфери в зелените технологии и декарбонизация, Европа ще стане по-независима. Това е предизвикателство, в което всеки един от нас се бори всеки ден, за да постигне устойчиви иновации, гледащи в бъдещето", заяви от своя страна Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на европейските фондове.

Още вижте в галерията на фотографа Димитър Кьосемарлиев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Бай Дрън

преди 1 година

Истината е, че всичко опира до пари, а не до екология. Тия се напъват да инвестират откраднатите си пари, защото не ги допускат до кладенците. Ако имаха достъп до кладенците, изобщо нямаше да се занимават с батерии.

39

Бай Дрън

преди 1 година

Мъск както говори за електрификация, така разруши цял космодрум с ракетатата си, изхвърлила в атмосферата ЦО2 колкото Мариците за една година. Българина му вика, скъпи на триците, евтини на брашоното, а по новому-лицемери.

38

Анонимен

преди 1 година

Според Радев ние в Европа ли сме.

fallback