Снимка: БГНЕС

България получи висока оценка за мащабния и организиран оперативен отговор на кризата с украинските бежанци от Върховният комисариат за бежанците към ООН (ВКБООН), съобщиха от МВР.

Това стана известно след среща на служебния вицепремиер по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев със заместник върховния комисар на ВКБООН Кели Клементс, която е на първото си посещение в България. Двамата разгледаха възможностите за задълбочаване на съвместната работа между МВР и Върховния комисариат за бежанците.

Предвид динамичната миграционна обстановка и тенденцията за засилване на натиска върху страните, охраняващи външни граници на Европейския съюз (ЕС), министър Демерджиев подчерта, че изработването на единна европейска политика за управление на границите е ключов компонент.

В последните месеци Европейската комисия (ЕК) започна да разбира, че опазването на границите е общ ангажимент, но са необходими и следващи стъпки - очакваме ясни стандарти и политика, заяви вътрешният министър.

Според комисар Клементс е необходимо скорошно приемане на Пакта за миграцията и убежището с оглед ангажиментите както за опазване на границите, така и за предоставяне на достъп на нуждаещите се.

Вътрешният министър запозна заместник върховния комисар и с предприетите от държавата действия по процеса за приемане на украински бежанци – осигуряване на места за настаняване, предоставяне на временна закрила и други аспекти. Към днешна дата фокусът на усилията вече е насочен към осигуряване на възможности за интеграция на хората, пристигнали в България, посочи министър Демерджиев.

Още по темата
От своя страна Кели Клементс оцени високо отговора на българските институции в кризата. Тя определи темата за интеграцията като особено важна и заяви готовност за предоставяне на техническа и друга необходима помощ.

Заместник върховният комисар на ВКБООН изрази задоволство от реализирането на пилотния проект между България и ЕК за бързи процедури по убежище и връщане на българо-турската граница. Тя получи информация за интензивните разговори с „Фронтекс“ и други европейски агенции в тази посока, за конкретните резултати от Плана за действие между Австрия и България, както и за предстоящото завършване на разговорите с ЕК за техническа подкрепа на страната ни, предаде БТА.

В срещата, състояла се в Министерството на вътрешните работи, участваха директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Росица Димитрова и директорът на дирекция „Миграция“ старши комисар Николай Николов.

По-рано днес Кели Клементс се срещна в Министерството на външните работи и със служебния министър Николай Милков. Двамата обсъдиха въпроси, свързани с бежанската криза, предизвикана от продължаващия конфликт в Украйна, и подкрепата, която България предоставя, ангажиментите на страната ни във връзка с предстоящия през декември Глобален форум за бежанците, както и други актуални теми от международния дневен ред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase