Снимка: БГНЕС

Имаме тежка политическа криза, защото цикли парламентарната република. Това коментира пред БНТ съпредседателят на "Демократична България" и народен представител от ПП/ДБ Атанас Атанасов.

Бойко Борисов трябва да има план как ще реализира първия мандат, според него. Ние имаме план и можем да помогнем на Бойко Борисов, изтъкна той. Когато вторият мандат отиде при ПП/ДБ, ще го поканят на разговор, стана ясно от думите му. Вторите ще разговарят с партиите в парламента. Разбира се, че ще преговаряме с ГЕРБ, но пред прожекторите, каза Атанасов. Готови сме с наш вариант, допълни той. ПП/ДБ няма предварително да се обвържат с някакъв мандат с ГЕРБ.

Трябва да се затяга колана, подчерта той по повод предложения бюджет от служебната власт. Има резерви за затягане на колана, за нас е важно бюджетна дисциплина да се спазва, изтъкна лидерът на ДСБ. Ние наистина търсим изход от ситуацията, обясни още Атанасов.

Още по темата
Вторите в Народното събрание били наясно, че трябва да има редовна власт. Да не слагаме каруцата пред коня, нека видим какво ще направят ГЕРБ с първия мандат, призова народният представител. ПП/ДБ няма да подкрепят кабинет с мандат на Бойко Борисов и с кадруване от лидера на ГЕРБ.

Атанасов е оптимист, че през втория мандат може да се състави правителство. А упорството при ГЕРБ нараствало, защото нямали план какво да правят с първия мандат. Превърнахме се в държава на изтеклите мандати, подчерта лидерът на ДСБ. Компромисът трябвало да дойде от ГЕРБ, според него, и трябвало да дадат шанс на вторите да съставят кабинет с подкрепа от партията на Борисов. Бихме помогнали на Бойко Борисов да се оттегли от политиката, поясни още Атанас Атанасов. Нека всеки си носи отговорността, призова народният представител.

Ако няма да има правителство с първия мандат, няма да има и с втория мандат, включи се и Тома Биков от ГЕРБ.

Нека малко по-спокойно с пералните и кой какъв е, подчерта той във връзка с твърдението на Атанасов от четвъртък, че на Борисов му трябва пералня и най-добрата пералня за него е коалицията ПП/ДБ.

ГЕРБ били готови на разговори, ако ПП/ДБ представят план за съставяне на кабинет. От партията искали да създадат стабилно управление, но няма да дават подкрепа, защото някой е много симпатичен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase