Снимка: БГНЕС

Ако дефицитът остане 6,4%, забравяме за Еврозоната, така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира днес предложения от служебното правителство проектобюджет за 2023 г.

Според него вариантите за намаляването му са три: увеличаване на данъците, затягане на коланите чрез намаляване на разходите или нов дълг.

Според лидера на ГЕРБ в проектобюджета има и заложени капани. Сред тях са нагнетеният скъп газ в Чирен, дупките в бюджетите на общините, липсата на пари за магистрали, мостове и др.

Той призова ПП-ДБ за обединение и да се извади държавата от кризата.

"Пък после, ако ще да ни няма, партии все ще се намерят. Или заставаме заедно зад бюджета и реформите или казваме вкупом пускаме дълга, защото след месец държавата ще колабира. Има как да се справим, но този път не искам да съм сам“, каза още Борисов.

"Две години веселата компания на "Промяната" поръчваха на гърба на народа. Аху-иху, а сега е тихо. Сметката дойде-с оповестяването на състоянието на държавния бюджет. Ситуацията е драматична. Решение може да се намери с голямо мнозинство в парламента, което да вземе непопулярни решения", каза Делян Добрев.

Дупката в бюджета за образование е ефектът от  “Промяната” и цената на популизма. В проектобюджета няма нито лев за системата на висшето образование. Разходите за храна не са актуализирани, разкри Десислава Атанасова.

"Като част от екипите, които преговаряха по законодателната рамка ние приехме, че ще работим по определени приоритети и това са над 30 закона. Да, имаме спор с ПП-ДБ по няколко от законодателните техники, както и по логиката, но нямаме спор, че е нужно работещо Народно събрание, което да взема решения и да излъчи правителството. Нас много ни изненадва, на фона на всички тези наши уж добронамерени разговори и общи стратегии, вече днес темата е друга. Отново нашите колеги от ПП-ДБ се връщат към мантрата за корупцията и ГЕРБ да се разграничават от някакви модели", допълни Атанасова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase