Снимка БГНЕС
fallback

След като постигнаха съгласие за председател на парламента, днес ГЕРБ и ПП - ДБ се разбраха по няколко основни пункта, свързани с политиките по бюджета и финансите.

Те се обединиха около 3-процентов дефицит, без повишаване на данъците, оптимизиране на публичните разходи. Двете коалиции са се разбрали и за социалните разходи - така, както са записани в програмите им - индексиране на пенсиите с швейцарското правило и поддържане на учителските заплати на 125% от средната работна заплата.

Двете формации обаче все още не могат да се разберат дали ще подкрепят бюджет, ако той се внесе от служебния кабинет.

Хората на Бойко Борисов смятат, че той трябва да се внесе само от следващото редовно правителство. От коалицията на Кирил Петков и Христо Иванов твърдят, че няма време да се чака и бюджетът трябва да се подготви от служебния кабинет.

Деница Сачева от ГЕРБ коментира, че според нейната формация бюджетът трябва да бъде внесен от редовно правителство. "Всички останали варианти са по-скоро аварийни възможности, които не биха били добре за развитието на държавата", допълни тя.

Бившият финансов министър Асен Василев от ПП-ДБ обаче изтъкна, че до средата на юни трябва да бъде приет бюджет, за да не се създадат проблеми за финансовата система на страната. Това означава, че разглеждането на проектобюджета трябва да започне до една-две седмици, тъй като по неговите сметки приемането му ще отнеме поне пет седмици. Няма техническо време да го внесе който и да било друг, освен служебното правителство, твърди Василев.

Предстои депутатите от двете коалиции да се срещнат с експерти на финансовото министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

226

Анонимен

преди 1 година

Готвят се за избори!

225

Хихо

преди 1 година

Абе тия от ДБ ще врътнат нещата и ще объркат всичко в някакъв момент, като ги знам кви са ***.

224

Анонимен

преди 1 година

Тези как се сдушиха не е истина просто........

fallback