Снимка БГНЕС

В напреднала фаза на преговори сме с трима големи инвеститори в сферата на автомобилостроенето. Ако успеем да привлечем един от тях, БВП на България ще се увеличи с 5% и структурата на икономиката ще се измени. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по Нова телевизия. По думите му ние можем да предоставим качествена, обучена работна ръка, а инвеститорът ще осигури между 1000 и 3000 нови работни места.  

„Става въпрос за големи международни конгломерации, които да инвестират в новата икономическа зона в Доброславци, която държавата създава. Тя ще е в размер на 290 хектара. Това са държавни имоти и терени на 15 км от София, където ще се изгради качествена довеждаща и вътрешна инфраструктура - като в бизнес парк. Държавата ще направи базовите инвестиции, свързаност, зелен ток. Процесът е необратим вече, съобразили сме всички бюджетни изисквания и до 2 години ще е готова“, увери Пулев.

„Много хора ме питат защо в България няма голяма инвестиция за производство за 1-2 млрд. евро – защото няма инфраструктура и обща визия и стратегия. Сега постигнахме успех заедно с президент и премиер.

Не можем да преговаряме със стратегически инвеститори във всички индустрии, автомобилостроенето ни е конкурентното предимство. Ние сме компенсирали на 100% спада на преките чуждестранни инвестиции отпреди пандемията, но за да стигнем до следващата стъпка, трябва да създадем предпоставки“, допълни Пулев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase