Снимка БГНЕС


ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ вече  имат обща законодателна програма за дейността на Народното събрание. Председател на 49-то НС ще бъде Росен Желязков, а ПП-ДБ ще излъчат председател на правната комисия.

Това обяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на брифинг в кулоарите на парламента.

Според Атанасова, ако парламентът работи, тогава е възможно да има ротационно председателство както на председателя на парламента, така и на Комисията по правни въпроси.

"Ротационно председателство може да има единствено ако парламентът работи повече от три месеца", заяви тя. "Това е срокът, който сме уточнили за ротационното председателство, което няма как да бъде скрепено с решение, а с джентълменско споразумение между двете най-големи коалиции в парламента", изтъкна още Атанасова.

Желязков беше зам.-председател на предното Народно събрание. Както тогава, така и сега, той беше номиниран за председател, но при всички проведени гласувания кандидатурата му се проваляше. Сега постигнатият консенсус му дава всички шансове да бъде избран.

Двете най-големи парламентарно представени формации са изготвили общ списък със законопроекти, който ще предложат на останалите политически сили. Те касаят реформите по Плана за възстановяване и устойчивост, присъединяването на България към еврозоната и Шенген, законопроектът за защита от домашно насилие.

По-рано Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" заяви преди срещата, че се "опитваме се да направим така, че да има работещо НС, но това зависи от мандатоносителя все пак”.
 


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase