Снимка: БГНЕС

Ще успее ли 49-ият парламент да приеме нов държавен бюджет? Експлоатира ли се политически темата и колко е важно това за икономиката ни? Анализ на икономиста Кузман Илиев, финансиста Любомир Каримански и Георги Ангелов, старши икономист на Институт Отворено общество.

Според Любомир Каримански не трябва да се спекулира със страховете на хората, защото бюджетът, който се изготвя в момента във финансовото министерство, не вещае проблем с плащанията през юни. Експертът призова за спокойствие, когато се отнася за финансите на държавата. "Да, има проблеми, няма как да няма проблеми, но те се решават с едно редовно правителство и реформиране на системите", твърди бившият финансов министър пред NOVA.

"Наблюдаваме неизбежното отрезвяване, защото миналата година заради инфлацията бюджетът беше пълен с пари. Инфлацията е нещо хубаво за бюджета. Това помпа оборотите, оттам номинално повече пари влизат в бюджета. Сега сме в обратния процес – в дефлация", коментира старши икономистът Георги Ангелов.

По думите на икономиста Кузман Илиев "ние дефлация скоро няма да видим". Той сподели, че според него инфлацията ще остане дори по-дълго от очакванията в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase