Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Проектът за летището в Доброславци ще ни сложи на картата на инвестициите в Европа, ще създаде хиляди работни места.Това каза служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

"Водим много активен диалог с три приоритетни стратегически инвеститора. Тук говорим за една зона в размер на 290 хектара, това са 200 футболни игрища едно до друго. Локацията е на 15 км от идеалния център на София – близо до работната ръка, близо до инфраструктурата, която ние ще можем с минимална допълнителна инвестиция да удължим и да направим база на най-добрите практики и стандарти. Буквално сме на финалната права и е въпрос на минимално време да приключим диалог с тези инвеститори", обясни министърът пред Милена Милотинова.

Той уточни, че става въпрос за инвеститори от Близкия Изток, от Азия, приоритетни инвеститори в Европа.

"Ако се случи дори един от тези проекти, диапазонът е от 1,5 милиарда до 3 милиарда евро. Той ще ни сложи на картата на инвестициите. Всеки един от тези проекти ще допринесе с минимум 5% към БВП", каза още Пулев.

"Ние сме в много напреднал диалог с тези три инвеститора, които са с фокус автомобилостроене. Неслучайно това е секторният фокус и специализация на тази зона. Искаме да използваме всички наши силни страни на ниво сектор, на ниво индустрия", припомни министърът. По думите му това е един от най-бързо растящите сегменти на българската икономика и той допринася за около 11% от БВП.

"Знаете за демографската криза не само в България - ние използваме нашите силни страни на ниво държава. Това е едно фокусирано усилие, ние имаме работната ръка, имаме специализацията. Ако се разхвърляме, няма да бъдем успешни. Тук говорим с три приоритетни инвеститора в този специфичен сегмент. Отвъд това, всяка седмица се срещам с инвеститори, не само от приоритетните и наложили се през годините дестинации от Западна Европа. Отключихме и много силно взаимодействие с Турция, Израел, Близкия Изток, Саудитска Арабия, Катар, ОАЕ, така че има много силен интерес от инвеститорите", каза министърът.

Той призна, че когато е застанал на поста е поел два основни ангаживента - пред президента и премиера. "Първо - как да създадем предпоставки държавата да има нужните условия за привличането на голям международен стратегически инвеститор. Второ - поех ангажимент да демократизирам управлението на европейските средства. Смятам, че успяхме да направим много решителни преломни крачки и в двете посоки", обобщи той.

По отношение на на най-бедния регион в ЕС - Северозападна България - Видин, Монтана, министърът обясни, че се работи да се отключи ресурс по линия на ПВУ (Планът за възстановяване и устойчивост) във връзка с развитието на индустриалните зони.

"Говорим за 212 млн. лева общ ресурс и сме заложили в системата на точкуване ясна приоритизация на Северна България. Ако зоната, която искаме да подкрепим, е в Северна България, тя ще получи допълнителни точки" каза Пулев.

Директорът на дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Илияна Илиева допълни в разговора, че до средата на тази година предстои да бъдат обявени 2 процедури по програмата „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“.

"Това са програмите за разработване и внедряване на иновации в предприятията. Бюджетът за разработване на иновациите е 127 млн., а за другата програма е почти 30 млн. лева, като там ще могат да кандидатстват предприятия с бюджет между 50 000  и 500 000 за разработването и внедряването между 50 000 и 800 000 безвъзмездна помощ на ниво предприятие", обясни тя.

По отношение на програмата какво още може да очакват кандидатстващите тя обясни: "3 милиарда са по нея. Има много интересни процедури, които касаят индустриалните зони. Ще има специални процедури, които ще бъдат насочени само за предприятия, които са вътре в индустриалните зони или във функционална близост до тях. Тоест, ще има отделен бюджет с отделна процедура само за такива предприятия, както за иновации, така и за конкурентоспособност. Това е нещо ново в този програмен период и досега не е правено. Също така предстоят и процедури, които са и за семейни предприятия от творчески науки. Това също е нещо ново в този програмен период. Това са, да кажем, по-малки предприятия по своя характер и те обикновено са били допустими по другите процедури, но тъй като техните финансови показатели са по-ниски в сравнение с едно средно предприятие, много често не са стигали до финансиране. Сега ще бъдат подкрепени с до 150 000 лева на ниво предприятие за технологично обновление. Това също е нещо ново".

"Предстои съвсем скоро да отворим процедура за дигитални иновационни хъбове. Това са хъбове, които са кандидатствали пред Европейската комисия. Четири от тях, 50% се финансират със средства от ЕК, останалите 50% ще бъдат именно от тази програма. Останалите 8, които са одобрени и са получили печат за върхови постижения, ще бъдат изцяло подкрепени от програмата. Допълнително, докрая на годината ще обявим и процедура, така наречената ваучерна, която ще бъде за предприятия, където ще подкрепим всяко едно предприятие до 40 000 лева. Реално с този ваучер предприятието ще може да отиде в един център за върхови постижения или такъв за компетентности, или в някое висше учебно заведение, което отново ще може да предостави такъв тип услуга за това предприятие с научна цел", обясни Илиева.

Тя допълни: "По програмата за научни изследвания и иновации ще бъде изградена водородна долина за 8 млн. лева, което е изключително ново за България".

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Гост

преди 1 година

Като им поискат 50% комисионна за да спечелят конкурса, бързо ще им се изпари желанието. Обществени поръчки не се печелят, те се дават и документи се изготвят спрямо желанията на печелившите.

34

Крадат милиарди

преди 1 година

ДА СЕ ДОКЛАДВА КОЛКО МИЛИАРДИ ЩЕ ОГРАБЯТ ОТ БЪлгария наглите престъпници менкани на власт в София. В момента има подготвени схеми за источване поне на 70 000 000 000 . Експерти да проверят внимателно проекто бюджета .ДА се орежат парите предвидени за источване вкл маскирани като " Електронно управление" ; Иновации,Евромилиарди ... Престъпниците на власт в София НЕ ИМ ПУКА ..

33

баба мара

преди 1 година

софия ще бъде засипана с прах шум всяка минута ще кацат и излитат тогава щенастъпи ада за софия инвеститорите да си строят в родните страни а не да изнасятотровите върху други народи категорично съм против искаме здравословна средачист въздух вода и храна

fallback