Снимка БГНЕС

25 законодателни промени е внесъл в деловодството на парламента служебният кабинет на Гълъб Донев.

Проектите, които депутатите трябва да разгледат, са общо 27. Две от тях са предложения на "Възраждане".

Едното, което е и първото внесено в деловодството, е за промени в Закона за съдебната власт. То предвижда главният прокурор да се отстранява от длъжност, когато срещу него има образувано наказателно или дисциплинарно производство. Второто им предложение е в Закона за храните. "Възраждане" настояват да се регламентира употребата на райски газ в хранително-вкусовата промишленост.

Министерският съвет пък е внесъл по-голямата част от проектите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Сред тях са и двата проекта за съдебна реформа - въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор и създаване на ново звено, което да разследва корупцията по високите етажи. И двата веднъж вече бяха приети на първо четене от 48-ото НС.

Народното събрание ще трябва и да ратифицира споразумението, което България и Украйна сключиха на 3 януари за предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Това се налага, след като депутатите в миналия парламент решиха, че всяка една сделка за подпомагане на Киев след решението да му се да военна помощ, трябва да минава за допълнително одобрение от парламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase