Снимка: БГНЕС

Изглежда ситуацията в 49-ото Народно събрание повтаря тази с предходния парламент, когато депутатите три дни не успяха да се разберат кой да им е председател.

На първото заседание днес, те трябваше да излъчат такъв и той да закрие тържественото, за да продължат утре с редовната си работа.

Кандидатите бяха двама – Росен Желязков от ГЕРБ и Петър Петров от „Възраждане“. Нито един обаче не събра нужната подкрепа.

Още по темата
Тогава Асен Василев от ПП излезе с авангардно предложение.

"Пред това Народно събрание стоят важни задачи. Предвид невъзможността да се излъчи председател, предлагам да се направи заемка от европейския опит. В ЕП двете най-големи групи излъчват председател на ротационен принцип и това гарантира устойчивост и възможност да работи структурирано", посочи той.

Василев уточни, че предложението е ротацията да е между ПП и ГЕРБ. Същото се отнася и за председател на правната комисия.

Предложението на ПП- ДБ е на всеки 2 месеца НС да взема решение, с което да редуват председателите на НС и на правна комисия.

"Това е нестандартно решение, но ние се намираме в нестандартна ситуация и това е един от изходите да се излезе от нея", обясни Василев.

След това депутатите излязоха в почивка, за да обсъди всяка група идеята на ПП-ДБ.

Очевидно обаче до решение не се е стигнало, защото след почивката председателстващият днес тържественото заседание Вежди Рашидов от ГЕРБ обяви: „За днес приключва заседанието и ви приканвам още една нощ да преспите и утре в 10 часа ви чакам отново в залата“.

Преди него думата взе Тошко Йорданов от ИТН.

"Когато човек е извън парламента гледа колко унизителни сценки са с главен автор Народното събрание. Парламентарната етика има два модела – или има мнозинство и то излъчва председател, или първата политическа сила излъчва председател. Ние следваме парламентарната етика", посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase