Снимка: БГНЕС

Бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров направи прогноза в ефира на Нова кога ще бъдат следващите избори, ако партиите отново не успеят да съставят правителство.

Още по темата
Според него, ако това се случи, ще се наложи да отидем отново до урните на 16 или 23 юли.

"Другият вариант е да изберем два вота в едно – местни и парламентарни, което очевидно не се желае от президента. Този път процедурата за формиране на правителство ще бъде ускорена", уточни професорът.

 Бившият конституционен съдия е почти сигурен, че и този път няма да се състави правителство.

"Трудно е да определим ГЕРБ-СДС като победител, тъй като са получили 25 процента от 40 процента гласували. Лидерът на партията каза, че друга коалиция не би направил, освен с основния си опонент – ПП-ДБ", заяви проф. Киров.

Предложението на съпредседателя на "Продължаваме Промяната" Асен Василев шефът на Народното събрание да се избира на ротационен принцип на всеки два месеца, е противоконституционно, допълни проф. Киров. Той коментира предложението на Асен Василев ротация да има и за председателя на правната комисия в новото Народно събрание.

"Не може да се прилага опитът на Европейския парламент към нашата конституционна система и начина, по който се избира ръководство на НС в лицето на председател на парламента. Тези политици, които претендират да управляват, не е ли редно да прочетат Конституцията, те се заклеват в нещо, което не са чели, или ако са го чели, не са го разбрали", обясни преподавателят по конституционно право.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase