Снимка: БГНЕС

Пенсиите ще бъдат осъвременени с 12% от 1 юли, а заплатите в държавните ведомства - увеличени навсякъде, където миналата година не е имало увеличение. Ново увеличение ще има и за учителските заплати.

Според икономиста Кузман Илиев няма връщане назад от тези социални решения.

Още по темата
"Обсъждането на бюджета ще бъде като лакмус за държавници. Ние разбираме демокрацията като постоянна сръдня и реално никой не иска да управлява. Бюджетът е основата на една стабилност, икономическа, социална и геополитическа, той е много важна тема. С голямо задлъжняване и ликвидни проблеми се дава негативен знак за инвестиционната среда у нас, може да има опасност от предоговаряне на валутния курс", посочи експертът пред Нова Нюз.

По думите му отвсякъде трябва да се режат разходи. "Ако искаме да имаме икономически растеж, трябва да спрем да раздаваме милиони като бонбонки и да се приоритизират инвестициите. Трябва да се замразят някои социални плащания. ", убеден е Илиев.

Икономистът Преслав Райков сподели опасенията си, че политиката ще надделее и ще видим безумно или прекалено популистко поведение или блокиране на процедурата по приемане на бюджета.

"Политиката на рестрикции на служебния кабинет беше добро решение. Не мисля, че бюджетът ще се върне до 3%. Може тази теза да се използва популистки, а програмите на партиите ще утежнят ситуацията. Не мисля, че 1,8% ще бъде икономическият растеж. Не мисля за адекватно индексация на пенсиите в текущата бюджетна рамка. Така не може да се постигне финансова стабилност", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase