Снимка: БГНЕС

Ако има политическо лидерство, отговорност и ясна програма, винаги има начин. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV бившият премиер Сергей Станишев по повод възможността за съставяне на редовно правителство.

Но лидерството не е вождизъм. Голяма част от лидерите проявяват вождизъм към своето племето си съобразно моментните му интереси. Ние в крайна сметка една нация ли сме или племена, които не се говорят? Ако нямаме диалог и комуниакция по ясни политики, наделява това поведение на отделните лидери, заяви Станишев.

ГЕРБ и "Продължаваме промяната – Демократична България" изкопаха толкова ровове изкопаха помежду си, че трудно може да се говори за коалиция, но може да се говори за сътрудничество при ясни приоритети и носене на отговорост. Сега всеки иска да бъде в много чиста среда, а политиката е да се участва в управлението и да се променя реалността съобразно поетите ангажименти. Политическото лидерство не е следване на моментните нагласи, а поемане на орговорниост и обсняване на избирателите защо го правиш, посочи бившият министър-председател.

В момента има политическа криза у нас, война близо до България и геополитческа трансформация. Вече 2 г. търкаляме Плана за възстаноявавне. С този подход няма да имаме времето да усвоим тези пари и те да стигнат до българските граждани и фирми, коментира Сергей Станишев.

Има ясни приоритети като еврозона, Шенген, войната в Украйна. Това е някаква база съвместно управление. Трябва да се зададе някаква платформа за бъдещето на страната, която да показва, че политицте се занимават с бъдещето на страната, а не с техните конюнктурни интереси. Политиката е носене на отговорност и правене на реални неща, а не само говорене. Трябва да се намери решение, защото хората вече са гневни. Това е игра с огъня и пренебрежение към хората, каза още Станишев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase