Снимка БГНЕС

Доказателство, че изборите бяха честни, е това, че партиите са в радиомълчание и не говорят за честността им. Това каза служебният премиер Гълъб Донев пред bTV.

Още по темата

Партиите вероятно бяха изненадани от резултатите, но това е в резултат на кампанията, която водиха, и политиките, които представяха пред своите избиратели, коментира още служебният министър-председател. Политиците трябва да търсят единството, приоритетите на България и разрешаване на проблемите, препоръча на партиите Гълъб Донев.

Според него служебният кабинет се е справил с предизвикателствата от новите правила в Изборния кодекс.

Техническите екипи трябва да изяснят защо машините за гласуване дадоха толкова много дефекти - дали е проблем с устройството и софтуера или хартията за печатане на бюлетините, коментира още премиерът.

Донев защити финансовата си министърка Росица Велкова от обвненията, че преди изборите обяви стряскаща прогноза за бъджета. "Държавата не фалира, служебното правителство ръководи стабилно финансите на държавата. Имаме над 20% ръст на данъчните приходи в сравнение с миналата година", коментира премиерът. Той подчерта, че тази година има данъчни отстъпки, които ги е нямало през 2022 г.

„Към 7 април бюджетът е на дефицит, но заради политиките, приети през миналата година. С 30% разходите са увеличени, а приходите са с 20%. Заради това е дефицитът 650 млн. лв. Но това гласуваха политиците през 2022 г. без да се съобразят какви са възможностите за приходи в държавата“, обвини Гълъб Донев.

Ще направим всичко възможно предложеният от служебното правителство бюджет да е с дефицит до 3%, каза още служебният премиер.

Пенсиите ще бъдат осъвременени с 12% от 1 юли, а заплатите в държавните ведомства - увеличени там, където миналата година не е имало увеличение. Ново увеличение ще има и за учителските заплати


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase