Снимка БГНЕС

Ръст на икономиката от 1,8%, инфлация 8,7%, минимална заплата - във фризера, безработица 4,2%,  пенсиите нагоре с 12,6% от юли, бюджетен дефицит 3%, таван на нов дълг - 10 млрд. лв.

Това се очертава да бъде макрорамката, която служебният финансов министър ще предложи на правителството, а то от своя страна ще внесе в парламента на 3 май, ако дотогава не се състави редовен кабинет, съобщава "24 часа".

Възможно е до внасянето на бюджета някои показатели да претърпят промени”, но две числа са сигурни - дефицит 3% и ръст на икономиката 1,8%, колкото предвижда в последната си прогноза и Световната банка.

Безработицата ще остане ниска - 4,1%, като социалните плащания са сметнати при пазар на труда без резки сътресения. Минималната заплата ще остане във фризера до края на тази година. За следващата се залага тя да стигне 940 лв.

Индексиране на бюджетни заплати ще има, но с между 8 и 10%, и то в министерства и ведомства, в които възнагражденията не са променяни от началото на миналата година. В останалите ведомства заплатите няма да се пипат.

Както е известно, пенсиите ще бъдат индексирани още този юли с 12,6% по швейцарското правило. Други промени при тях не са заложени в бюджета. Пенсионните и здравните вноски няма да се променят.

Бюджетните сметки са направени при  понижаване на инфлацията от 13 до 8,7%  към края на годината.
За да се вмести в тези рамки бюджетът, ще се предложи на парламента да отпаднат компенсациите за скъпия ток още преди юни. Служебното правителство няма как да ги отмени, защото те са въведени с решение на парламента. С проектобюджета ще се предложи отмяна на това решение.

ДДС за всички, с изключение на хляб, брашно, книги и детски храни, ще се върне на 20%. За тази цел също е необходимо решение на парламента, защото по-ниските ставки бяха въведени с поправки в три закона. Все още не било решено обаче дали да се въведе еднократното облагане на свръхпечалбите за всички фирми от  1 юли.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase