Централната избирателна комисия naправи промени на финалните резултати от изборите заради това, че 11 секции не бяха включени в данните при уж 100% обработени протоколи.

"В мен се създава усещането, че съм учил по-различна математика. Имахме наблюдателска мисия и много строг контрол, не мога да си представя как може да изгубиш 11 секции. Всички проблеми, за които предупреждавахме преди изборите, се случиха. Поне ще видим действително какви са проблемите на места. В Пловдив има 90% сгрешени протоколи. Първото е преумора. Лоша организация на дейностите, лоша подготовка. Даже отпадна един малък стимул от 40 лева за човек, който е посетил обучение", коментира Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК пред Bulgaria ON AIR.

Той настоя, че няма населено място у нас, където да няма честни и добронамерени хора.

"Повечето хора искат да си вършат работата и това кара някои хора да вършат нередности. Другото е незнание. До няколко ареста в изборния ден доведоха наши сигнали за контролиран вот", каза още Цицелков и даде фрапиращи примери:

"Много често член на СИК подписва декларации, ескортира хора, седи на място, от което вижда как се гласува. Изпратихме двама представители, всеки знае кои са, не са скрити шпиони. Имаше случаи, в които се казваше с кой номер да се гласува. Пред очите на наблюдателите. Хора се опитват да гласуват с няколко лични карти на свои близки. Неакредитирани хора влизат вътре в тъмните стаички и боравят с материалите - най-нагло и пред цялата комисия".

По думите на Цицелков е видимо, че има изкривен вот и натиск над хората.

"Има изключително широки и болни интерпретации на това как се правят избори в България", изрази съжалението си гостът.

Според него е стряскащо това, което международните наблюдатели на изборите виждат, а не се вижда вече толкова години от властите ни.

"Партиите не се отчитат на никого - получават едни пари, без да имат никакво задължение, ползват ги като свои, действат като фирма. Би трябвало да е заложено процент от тези пари да отиват за обучение на техните представители в СИК-овете", смята Цицелков.

Той изрази надеждата си новите депутати да прекратят хаоса с гласуването. Очаква се да направят нови промени в Изборния кодекс.