Снимка: архив, БГНЕС

Служебният кабинет предлага настоящият заместник-министър на външните работи Костадин Коджабашев да бъде назначен за посланик на България във Ватикана. Това става известно от правителствено решение, публикувано в системата за правна информация на Министерския съвет.

Още по темата
Решението е взето на 31 март т.г. и е подписано от премиера Гълъб Донев и Главния секретар на Министерския съвет Красимир Божанов.

С него кабинетът предлага на президента на издаде указ, с който освобождава Богдан Паташев от длъжността извънреден и пълномощен посланик на България при Светия престол и при Суверенния военен хоспиталиерен орден на Св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта, както и да издаде указ за назначаването на Коджабашев.

Костадин Коджабашев е роден на 5 март 1962 г. в Смолян.

През 1989 година постъпва на работа в Министерството на външните работи, където работи като експерт в отдел "Латинска Америка" и управление "Международни организации", началник отдел "Латинска Америка" в управление "Азия, Африка, Латинска Америка и Австралия", заместник-началник и и. д. началник на управление "НАТО и въпроси на сиryрността", началник отдел "Латинска Америка" в дирекция "Америка".

През годините Костадин Коджабашев заема постовете аташе в посолството на Република България в Лагос, Нигерия; трети и втори секретар в посолството на Република България в Хараре, Зимбабве; първи секретар и съветник в посолството на Република България в Рим, Италия, както и заместник-ръководител на мисията; съветник и пълномощен министър в посолството на Република България в Мадрид, Кралство Испания и заместник-ръководител на мисията.

От 2009 до 2012 година е  назначен за генерален консул на България във Валенсия, Кралство Испания, след това до 2016 година заема поста извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Испания и Княжество Андора.

От края на 2016 година до началото на 2019 година е генерален директор на Генерална дирекция „Двустранни отношения" в МВнР.

До момента е бил извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна. Назначен е за служебен заместник-министър на външните работи в служебното правителство на президента на България с министър-председател Гълъб Донев.
(БТА, Иван Лазаров)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase