Снимка: Pixabay

Природният газ от днес поевтинява с 8% спрямо месец март. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена в размер на 98 лева за мегаватчас без допълнителните такси и ДДС. За март цената беше 106,74 лева за мегаватчас.

Ако тенденцията на спад продължи през следващите месеци, това може да създаде предпоставки за запазване на цената на парното и топлата вода от 1 юли, обяви през седмицата председателят на регулатора Иван Иванов.

В ценовия микс за м. април е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция"/IGB/ на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 51,9% от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

След организиране на тръжна процедура за цялата 2023 г., "Булгаргаз" е сключил за м. април два договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона. Договорите са сключени по показатели минимална доставна цена и предложен начин на плащане.

С осигурените количества природен газ за м. април се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти

 

Основен фактор за по-ниската цена на природния газ е тенденцията за намаление на борсовите индекси на международните газови пазари в резултат на мекото време и високата запълняемост на европейските газови хранилища, посочват от КЕВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase