Снимка: БГНЕС
fallback

"България все още зависи от Русия за редица части и оборудване за ядрената ни централа и с предстоящите планови годишни ремонти и други програми по поддръжка и експлоатация са ни необходими тези материали и услуги, затова беше гласувана тази дерогация. Дългосрочно търсим алтернативни доставчици, които могат да доставят това оборудване и части. Работим с всички държави, където има такива реактори, така че да обезпечим едни такива дълготрайни доставки. Другото е - презапасяваме се с такива части, които могат да се окажат рискови и да е трудно да доставим. Главното е да обезпечим енергийната сигурност на България и работата на АЕЦ "Козлодуй", заяви пред БНР служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Той посочи още, че дерогацията не е еднократна и ще бъде необходима и напред, защото над 40 са елементите, които се доставят от Русия и са без алтернатива.

"В предложената визия за развитие на електроенергийния сектор служебното правителство предвижда изграждането на 4 нови ядрени мощности - 2 реактора на площадката на АЕЦ “Белене” и 2 в АЕЦ “Козлодуй”, заяви министър Христов.

По думите му трябва да се направи предпроектно проучване, което да включва анализ на съществуващото оборудване, което е на площадката на "Белене".

"Анализ на възможността то да бъде интегрирано в европейска или американска цялостна система за ядрена централа. На база на тези технически анализи можем да вземем решение какво да правим - дали да го използваме като част от нова система, построена с европейско или американско участие, дали да търсим продажба, или по друг начин това оборудване да влезе в експлоатация".

Решението ще бъде взето от Народното събрание, а служебното правителство ще предостави този анализ, обясни министърът не енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Анонимен

преди 1 година

Стига показвахте тия противни фиьиономии слугински

49

Анонимен

преди 1 година

Тоя каква пенсионерка е назначил в НЕК за ръководител на човешки ресурси, която е бивш кадър на ЧЕЗ и сега умишлен съсипва националната ни енергетика, че даже гази и закона все едно и е бащиния. Кара хората работещи от години да кандидатстват за някакви нови наименования на длъжности, които ще изпълняват същата дейност и им слага 3 м. изпитателен срок. Явно е поставено лице, което трябва да разбие системата. ЧЕЗ винаги са ненавиждали националната енергетика и е ясно, че искат да я унищожат.

48

Зависимост даде

преди 1 година

7 милрд. в бюджета, печалби от продажба на евтин ток. А си представете ако бяхме построили Белене и ЮП, Бур. АЛ. нефт директно от Русия и кавказкия регион. 2 реактора седят под брезент, площадката на Белене платена с народна пара и оборудването седят като паметници на безхаберието. Платихме арбитража в Париж, близо 2 милиарда неустойки. Благодарение на 3- г. безхаберие 3 жизненоважни проекта се закриха. После ще ми говорят за трохите от ЕС, а загубихме 90 милиарда от закритите 2 блока Козлодуй.

fallback