Снимка: БГНЕС

Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, зенитно ракетни комплекси, танкове и бронетранспортьори, заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като говори по време на откриването на конференцията „Антикорупция и национална сигурност“, която се провежда днес в София.

България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна, посочи Радев. Страната ни ще подкрепи европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира, каза още той.

В Брюксел вчера беше обсъден проект за съвместно придобиване и предоставяне на 155-милиметрови снаряди. Служебният министър Димитър Стоянов посочи, че България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде, тъй като Българската армия не разполага със средства, които могат да използват този калибър.

Редно е българските граждани да знаят позициите на партиите, които очакваме след изборите на 2 април да решават от името на България дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира или за удължаване на войната, коментира президентът. Според него пред Европа това е знак на суверенно решение.

Сигурен съм, че бюджетът за предоставяне на военна помощ за Украйна от държавите в ЕС ще се наложи да бъде отново увеличен, заяви днес европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Президентът взе отношение и по вътрешнополитически въпроси.

Категорични спекулации са, че ще има орязване на заплати и пенсии, заяви Радев. По думите му категорични спекулации са и твърденията, че ще има орязване на курса на лева спрямо еврото и ще има нови заеми от Международния валутен фонд.

Финансите на държавата са стабилни, но това е едно предупреждение, което служебното правителство отправяше и от трибуната на Народното събрание, заяви Румен Радев.

„Това е предупреждение, че ако се продължава с популистката политика, наложена от няколко предишни парламента, ние можем, евентуално, да стигнем и до някой от тези негативни сценарии. Но зависи от отговорността на народните представители това да не се случи“, допълни президентът.

Министерството на финансите държи стабилни държавните финанси, посочи Радев и поздрави ведомството, че е осигурило рекордна събираемост и е гарантирало ежегодно нарастване на пенсиите и заплатите.

Коментари Напиши коментар

260

Анонимен

преди 2 месеца

До АнонименКосово коя територия е? Защо Донецк Луганск и Крим да не могат да искат независимост а Словения, Македония или Черна Гора да могат? Защото в единият случай е срещу интереса на САЩ а в другият случай е в интерес на световният разбойник Кравария!

259

.....

преди 2 месеца

гледам с плаха надежда, че не сме само продажни р.у.сороБски дупки, които, като послушни useful idiots реват от колхоза несвързано и заплашват:) но сме доста голяма част така :(((

258

Анализатор

преди 2 месеца

Ало,редящ се под номер 273.Президента Р.Радев,има още по-вече от четири години от мандата си който му определя конституцията на Р.България.Твой ред е да спреш да бълваш простотии,които са герберско производство.Долна пасмина сте.