fallback

Резултатите от европейското разследване за парниковите емисии от ТЕЦ-ове и топлофикациии ще имат сериозни последствия за страната ни и предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви пред Bulgaria ON AIR зам-министърът на околната среда и водите Ренета Колева.

Европрокуратурата води разследване за измами за стотици милиони евро в България.

Oще по темата
Под отговорност ще бъдат подведени лицата, които са извършили нарушения, поясни Колева.

Европейската прокуратура в момента проверява фирмите, които анализират данните за замърсяване на въздуха от ТЕЦ-овете и топлофикационните дружества.

"В докладите, които са представяни до момента от органа, няма констатации по отношение на отделените емисии от дейността на дружеството и бележки, които да установяват някакви отклонения, свързани с коректно количество на емисии", каза още тя.

За ТЕЦ "Брикел" зам.-министърът подчерта, че има констатирани нарушения при комплексното му разрешително, както и изпускане на вредни вещества, които нарушават качеството на въздуха.

"ТЕЦ "Марица-изток 3" има налагани административни нарушения, има и принудителни административни мерки и наказателни постановления, същото се отнася и за инсталации в Маришкия басейн", сподели още Ренета Колева.

И двете централи се свързват с името на бизнесмена Христо Ковачки, който е консултант в централите, а собственици са чужди граждани.

"Ясно е на всички, че това са това са сламени хора, зад които стоят други хора, които на практика упражняват контрол и изсмукват средствата от тези дружества", подчерта бившият екоминистър Борислав Сандов.

Според него резултатите от европейското разследване ще има тежки последствия върху страната ни.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 1 година

Няма страшно! Дърва в гората има :)

33

Анонимен

преди 1 година

Давайте смело, всичко от хазната за зеления ЕС, глоба след глоба, затваряне на ТЕЦ, ВЕЦ к АЕЦ. Изнасяне на ел енергия, евтина за зеления ЕС. Бг са най велики, сами се топят и очернят. Браво, и за какво и за кого! Хубавото е че и Бг ще станат зелени без ел енергия. Честито озеленяване.

32

Анонимен

преди 1 година

Само така! Наказания за България! Ако сега не изберем Възраждане, кога? Все повече изглежда, че са прави! Единственото смущаващо е, че последиците от грешките направени досега няма да се излекуват отведнъж и ще трае вече по дълго!

fallback