fallback

Икономистът проф. Ганчо Ганчев се съмнява, че информацията от търговските аташета за цените на основните продукти би помогнала да преборим инфлацията.

"Всичко зависи от ценовата политика на основните търговски вериги и другите търговци на пазара. В борбата с инфлацията в ЕС основна роля играе ЕЦБ. Нашата централна банка не може да провежда антиинфлационна политика, механично следваме ставащото в ЕС. Извън Еврозоната инфлацията расте и нямаме инструменти да я контролираме", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Според проф. Ганчев проверките в търговските обекти единствено биха показали какви са надценките. Нямаме законодателство, с което да повлияем върху цените на веригите, изтъкна той. По думите му другият вариант е да бъдем част от Еврозоната и да прилагаме колективната антиинфлационна политика.

"При свободна пазарна икономика Централната банка има за цел да поддържа инфлацията на ниско равнище. Законодателството може да се бори с картелни споразумения. Има един феномен, който постепенно става глобален - все по-голямото използване на изкуствен интелект. Всички големи вериги използват софтуер, който оптимизира ценообразуването. Това води до координация на тяхната политика и те се държат като картел", каза още проф. Ганчев.

Икономистът посочи два основни фактора за настоящата инфлация - монетарната политика, която се провеждаше преди и по време на Ковид-19; нарушаването на веригите на доставките и цените на енергоносителите, които нараснаха вследствие на войната в Украйна.

"Това е фундаментален проблем, който не сме решили и за който непрекъснато сме критикувани. Огромни ресурси се изплъзват от нормалното данъчно облагане. Нещо държавата не контролира като хората. Проблем е за бюджета, за социалната политика и за отношенията с ЕС. Борбата със сивата икономика е преди всичко задача на НАП и правораздавателната система", коментира проф. Ганчев.

За 2023 г. ЕК прогнозира годишна инфлация в България от 7,8%. Това може би е реалистично, допусна икономистът и отново изтъкна, че нямаме инструмент, с който да контролираме ефективно инфлацията.

Сивата икономика в България е най-голямата в Европа, сочи ново проучване. Оценявана е на 33,1% от официалния БВП. По думите на госта в студиото винаги сме в челото на тази класация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 1 година

Проф. Ганчев: Извън Еврозоната инфлацията расте... А в Еврозоната - взривно расте. Ама какво ни будалка тоя???

35

БАНко

преди 1 година

КОЛКО Е ИНФЛАЦИЯТА В ЮАР , БРАЗИЛИЯ , ИНДИЯ ...... ???? 1 % НАТООООООВЦИ , САЩОТО НЯМАТ САНКЦИИ !!!!

34

До 32рото нещо

преди 1 година

Съдейки по безсмислените ти драсканици сигурно си от Дъй Бъ-жълтокафявите ши33ита: нагли,кресливи,злобни и неграмотни...

fallback