Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до служебния министър на енергетиката Росен Христов, в което препоръчва битовите клиенти на топлофикационните дружества в сградите - етажна собственост, да получат финансова подкрепа от фондовете на Европейския съюз.

Още по темата
Причината е, че на около 572 хиляди домакинства им се налага до 1 януари 2027 г. да преоборудват инсталациите за отопление и за битово горещо водоснабдяване в жилищата си със средства за дялово разпределение на топлинната енергия с дистанционно отчитане. Това са радиаторните разпределители и водомерите за топла вода, съобщи БНР.

Диана Ковачева посочва, че става въпрос за около два милиона устройства, а повече от 90% от тях са собственост на битовите клиенти и замяната им е изцяло за тяхна сметка.

Преоборудването вече е в ход, като по данни на търговци за дялово разпределение най-много устройства предстои да бъдат заменени през 2024 година.

Затова омбудсманът предлага да се изработи мярка за финансова подкрепа за битовите клиенти на топлофикациите в сградите етажна собственост.

„Според някои оценки, преминаването от уреди с визуално отчитане към уреди с дистанционно отчитане ще струва на битовите клиенти над 100 млн. лв. за периода 2021-2026 г.“ , посочва Диана Ковачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase