Спешната въздушна медицинска помощ ще бъде достъпна до всички български граждани и ще бъде напълно безплатна. Държавният авиационен отряд притежава нужния опит и логистични умения, според служебния кабинет.

Правителственият авиоотряд поема спешната въздушна помощ, реши служебният кабинет. А първият от 6-те чакани хеликоптера за нуждите на въздушната помощ ще бъде доставен в средата на декември тази година, останалите - до края на 2025 година, съобщи Bulgaria ON AIR.

"На държавния авиационен оператор ще му се възложи да извършва полети за осигуряване на спешна медицинска помощ по въздух", каза служебният премиер Гълъб Донев.

С постановлението на МС, дейността беше прехвърлена от търговското дружество "България Хели Мед Сървиз".

Още по темата
"ПАО има много добре изградена организационна структура, логистика и сериозни експерти. Нямаме време за повече експерименти и не може едно новорегистрирано дружество от нищото да извършва тази дейност", коментира вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Сключен е договор между италианска фирма и Министерството на здравеопазването за доставката на 6 хеликоптера с финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Като първия хеликоптер по Плана за възстановяване и устойчивост ще го имаме още на 15 декември, а останалите 5 ще бъдат доставени до края на 2025 година", поясни здравният министър Асен Меджидиев.

До десет дни започва обучението на медицински екипи - анестезиолози, реаниматори и медицински сестри, които да бъдат базирани на няколко места в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase