Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Ако всичко върви нормално, до края на годината би трябвало да имаме един, а може и два медицински хеликоптера, заяви командирът на Държавния авиационен оператор (Авиоотряд 28) ген.-майор Златко Златев пред БНТ.

Ако се мине на вариант да се сключва договор с чужд оператор, може да станат и повече, като естествено трябва да се подготвят оперативните бази и болниците за кацане на такива вертолети.

Още по темата

За момента планът е първите 6 вертолета да бъдат разположени в София, Пловдив, Варна, Ямбол и Долна Митрополия. Опцията а е вертолетите да са 6+2 и така да се покрие цялата страна, посочи ген.-майор Златев.
Има идея Държавният авиационен оператор да разшири дейността си и служи не само на правителството, а на всички български граждани.

"Ако приемем ХЕМС (система за въздушна медицинска помощ - б.р.), това ще стане много лесно и бързо, тъй като имаме изградена структура и администрация, пилотите са подготвени. Имаме също така предложение да бъдат закупени два вертолета за спасяване, които да се използват освен за спасяване, за бедствия, аварии, катастрофи и други", каза Златев.

Освен това има предложение полетите да стават със заявка директно от министъра на здравеопазването, тъй като в момента се изисква разрешение от премиера. Ако има спешен случай - може да е катастрофа, инфаркт, инсулт, ще се дава заявка към спешна помощ, която може да прецени дали да се изпрати линейка или вертолет.

Ген.-майор Златев разказа и за транспортирането на Христиан Пендиков от Охрид.

"Обади ми се президентът, което се случва изключително рядко, да ме попита дали може правителственият "Фалкон" да излети до Охрид, защото военният "Спартан" е претърпял техническа неизправност. Единственият ми въпрос беше дали е стабилизирано състоянието на нашия сънародник, оказа се, че можем да изпълним полета. Полетът беше организиран за около 40-45 минути. С "Фалкон" и преди са изпълнявани такива полети - и вътрешни, и от Европа. Вертолетите обаче са по-тежки и не са подходящи точно за такива операции“, посочи ген.-майор Златев.

„Затова започна процедура да се промени устройствения правилник и с постановление на МС авиоотрядът да започне да изпълнява полети за ХЕМС. Полетът се изпълнява по заявка от съответния министър до премиера. След неговото разрешение ние имахме право да излетим. В случая разхода е за Министерството на здравеопазването - мисля, че е около 4500 евро“, обясни той.

Коментари Напиши коментар

33

До тук добре

преди 1 месец

Сега познайте кои напълниха червените квадратчета.Няма как-социална държава, но хеликоптера и услугите ще платя пак аз, но под. услуга за под. мен- табу. Същата работа като картите за транспорт. За спасяване с хеликоптери, кораби, площадки и др. подобни ги разправяйте на някой друг. От Дедо ви Морз-бивш ОК Риболов

32

Попов

преди 1 месец

По цял свят медицинските самолети и или хеликоптери са собственост на застрахователи или болницитеТук държавна хранилка и корупция!

31

mn

преди 1 месец

Те може и да ги купят, но не мисля, че държавата ни има капацитета да поддържа потенциално 8 хеликоптера. Вероятно ще се появят проблеми в последствие. А и честно казано струва ми се, че не са ни необходими чак толкова бройки. По-скоро имаме нужда от пожарни хеликоптери, защото в някои от летата става доста тежко.