Каква е истината за Конгреса на БСП?

"Истината е проста - опитаха се да ни заглушат, да ни изключат микрофоните, за да нямаме възможност да изразим мнението и критиките си към състоянието, до което сме се докарали. И да не може да отправим предложение за начина, по който бихме могли да излезем от тази криза. Това нямаше как да бъде заметено и пренебрегнато. Чувах квалификации като "преврат" и "атентат", които граничат с лудост, няма нищо такова. Това, което сме искали да го кажем, го казахме на микрофона", заяви евродепутатът Петър Витанов в студиото на "Денят ON AIR".

Той сподели, че няма от какво да се страхуват.

"Нямаше аналог на излизането на половината зала, когато председателят започна да чете доклада си. Това е симптоматика и признак за състоянието и за равнището на одобрение, което лидерът ни получи. Може би в момент на афект решиха, че трябва да ни изключат. Това беше в разрез с всички уставни правила, то беше последвано от груба фалшификация и манипулация", допълни Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него действията на ръководството на БСП са довели до изключително голяма консолидация.

"Появата на "Левицата" пак е симптом за състоянието на БСП. Не очаквам тя да постигне много голям резултат, но със сигурност процесът е правилен - обединение на ляво мислещи хора и гласове, които БСП губи. Ръководството на БСП е загубило доверие не само в собствените си редици, но и сред всички други политически среди. Политическите процеси са толкова динамични, че аз съм сигурен, че нещата няма как да останат по този начин след година и половина", подчерта евродепутатът.

По думите му БСП се нуждае от нов лидер.

"В партията много неща трябва да се променят, за да се върне на пътя на победата. Първо - трябва да сменим носителите на тези политики, които са загубили доверие. Второ - трябва да подменим самите политики, защото станахме за посмешище. Таванът на цените е важно нещо, да се ограничи инфлация, но наистина ли днес проблемът на родителите са джендърите?", попита той.

Гостът бе категоричен, че проблемите на родителите са от друго естество.

"Образованието е проблем, то стана скъпо, хората нямат равен старт до качественото образование. Хората се чудят откъде да намерят пари за частни уроци, за да може децата им да имат шанс за по-елитна гимназия. Нямаме достатъчно средства за провеждането на адекватна социална политика, защото данъчната ни система поражда несправедливост", каза още Петър Витанов.

Той поясни, че в партията няма борба за листи: "Водачите се определят от тясното ръководство на партията, после се гласуват на Национален съвет. Няма лична мотивация, защото сме се докарали дотам, че разчитаме на 15-18 човека. Ние сме се примирили да се превърнем в патерица на някой, който е решил да управлява и не му достигат малко гласове".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase