"Това не е рестарт. Идеята на онзи проект, който беше спрян, беше за движение в обратната посока от България към Гърция, а сега става въпрос петрол да може да бъде внасян от Гърция към България и става въпрос за неруски петрол, така че, ако се усложни ситуацията, България да може по лесен и достъпен начин да купува неруски петрол", обясни Мартин Димитров от ДБ в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според него Русия е напълно непредвидима и не може да се разчита на нея, затова България трябва да има алтернативи за всичко, да не зависи от руски ресурси.

Още по темата

"Трябва изходът в България да бъде така структуриран, че да няма никакви екологични последствия, затова е важно как ще бъде направен. Изходът на този петролопровод няма нужда да бъде в морето, което да създава екологични рискове, може да бъде на сушата", смята Димитров.

Той разкритикува министъра на енергетиката и заяви, че от ДБ му искат оставката.

"Този държавен глава и този министър на енергетиката не подготвиха претенции, които да има България - на нас ни спряха газа, ние сме потърпевши лица. Този министър на енергетиката се вълнува повече от руските дела, отколкото от българските. Не виждам той да е готов България да заведе дело, с което да поиска да бъде компенсирана за загубите", категоричен е Димитров.

"12 години връзката с Гърция по време на ГЕРБ беше нарочно бавена, за да бъдем 90% зависими от руски газ. В момента газът е на исторически едно от най-ниските си нива в последната година. Газът в "Чирен" наистина е нагнетен на по-високи цени. Но той е количество, което в един момент ще бъде изчерпано и подменено и би трябвало да се намали цената", каза Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase