Снимка: БГНЕС

Не отделни промени в законодателството, а промяна в конституцията е нужна, за да има съдебна реформа. В това е убедена лидерът на "Движение 21" и партньор в новата коалиция "Левицата" Татяна Дончева.

Няма буря по "Магнитски". Това са предизборни фойерверки, продиктувани от желанието на САЩ да парират руското влияние. Аз подлагам на съмнение добрите намерения да бъде подпомогната България в борбата с корупцията. В момента великите сили се борят за Балканите като подстъп към Русия, коментира тя пред bTV.

Съдебната реформа е важна тема за нас, това, което се предлага като пакет закони в плана за възстановяване, няма да свърши никаква работа. Това премиерът Гълъб Донев не го разбира, не го разбира и Христо Иванов, който за пореден път внася един и същи пакет на съдебна реформа. Всички, които могат да ни спрат по пътя за Шенген, вадят върховенството на закона и корупцията. Без конституционна промяна не може да стане това, което искаме, каза тя.

Темата за контрола върху главния прокурор е безсмислена сама за себе си. Освобождаването му според конституцията в момента се прави от неговите подчинени. Другото, което трябва да се промени е следственият апарт, който съществува от години, но не работи. Трябва да има функционална независимост на прокурорите. Тази работа може да стане и е необходимо съгласие на ГЕРБ и ДПС. Те нямат интерес да продължават да се пънат, продължи Дончева.

БСП ерозира в последните 15 г. все по-отчетливо: никакво представителство на ляво мислещи хора, пълна непоносимост към различни мнения и пълно неумение да можеш да чуеш различно мислещите хора, ръководство, което е в кръгова отбрана и гони всеки, който е нелоялен. "Левицата" сега ще стартира без БСП, защото ръководството й не е готово и не иска такъв процес, но то ще включва членове на БСП. Във времето ще се присъединяват все нови и нови хора, прогнозира тя.

Есента са местни избори, те са за 4 г. напред - бетонирани или изхвърлени от позицията в местната власт. БСП рискува всички кметове в страната да бъдат изхвърлени. А ние трябва да се борим за позициите на лявото. Част от младежите, които сега населяват някои от кметствата смятат, че всеки може да си направи местна коалиция - това е погрешно. Трябва да се борим за окрупняване на формациите, защото това ще даде повече шансове за излъчване и поддържане на правителства, категорична е Дончева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase