Снимка: БГНЕС

Русия е поискала неустойка към България след спирането на доставките от "Газпром". Това каза в БНТ енергийният министър Росен Христов. По думите му подробности по темата не могат да бъдат изнасяни.

"Предявени са претенции за нещо, което те смятат, че им дължим. Всички стъпки, които в момента се предприемат, е да се защитят българските интереси, всичко се прави с консултация с компетентни юристи и нещата с този договор са под контрол".

По повод повдигнатите обвинения срещу бивши управляващи за нанесени щети на "Булгаргаз", Христов коментира, че не иска да се намесва в обвинения и да ги интерпретира.

Още по темата

"Съдебната система трябва да си свърши работата. Дал съм показания, цялата поискана информация от министерството и "Булгаргаз" е предоставена. Вярвам, че е обработена и обвиненията са повдигнати на база факти".

Тезата, че обвиненията са повдигнати, защото е спрян договорът с "Газпром", са абсолютно необосновани, тъй като решението да спрем да плащаме според изискванията е изцяло на бившето правителство, посочи той. Европейски държави обаче все още продължават да плащат по същата схема без никакъв ущърб на санкциите.

 "И Гърция, и Унгария, Германия. Много държави продължават да купуват руски газ с намаляващи темпове", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase