Новият списък "Магнитски" е в някакъв смисъл очакван, заради това, че българската държава последните няколко години не можа да си свърши работата, а именно да покаже, че се бори с корупцията по високите етажи на властта. Спомняме си какво последва след първия списък "Магнинтски" - нищо. Имаше някакви проверки от прокуратурата, всички приключи безславно, няма осъдени лица, коментира депутатът от "Демократична България" в последните няколко парламента Атанас Славов в "Денят ON AIR".

По негови думи деянията, за които се налагат санкции по закона "Магнитски", са свързани преди всичко с корупция и нарушаване на правата на човека. "И двете са инкриминирани по българското наказателно право, тоест това са деяния, за които и по Наказателния кодекс, трябва да се носи отговорност", каза още той.

"Очаквах много по-рано да обявят новите санкции по закона "Магнитски". Това означава едно - главният прокурор трябва да си подаде оставката заради бездействие и не упражнява адекватно своите дейности. Това е ясна и категорична позиция на ДБ", коментира още Славов.

Още по темата
Относно изказването на президента Румен Радев в Брюксел, Славов заяви, че според него президентът е защитил публично тезата, че България трябва да бъде свързана с руските ядрени интереси "Нещо, от което трябва да се освободим и дори приехме в последния български парламент. За съжаление, чуваме българският президент да говори за налагане на вето на пакет от санкции, които предстои да бъде приет в рамките на ЕС. Разбирате ли, България и Унгария да наложат вето на волята на останалите държави да санкционират Русия за агресивната война в Украйна. Тъжно е България да е представена по този начин на срещата на Европейския съвет", каза още той.

"Виждаме в момента колко добре си комуникират Радев и Борисов. Политическа подкрепа за президента за избори никога не идвала от ДБ. Подкрепяли сме негови решения, например ветото за Изборния кодекс. Абсолютно е невъзможно за България, ние трябва да се трудим за позициите си в НАТО И ЕС да заемаме проруска позиция, която казва в Украйна трябва да има руски мир. Това не е мир, това е окупация, това е агресивна война, която отхвърляме от самото начало", обясни Славов.

Пред Bulgaria ON AIR той потвърди новината, че ДБ вече има подписано коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната".

"Коалицията е "Продължаваме промяната - Демократична България" с общи листи. Тя ще отворена за активни представители на гражданския сектор. Формулата, по която ще стане това, ще се уточни следващите дни. Борбата е за доверието на българските граждани, оттам на такъв всичко останало е технология на политическия процес. Очаквам резултат, който да ни постави на първо място, за да можем да продължим реформите на държавата, от които се нуждаем", заяви още Славов.

Виже видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase