Снимка: БГНЕС

България никога не е била заплаха за националната сигурност на Република Северна Македония, заяви служебният премиер Гълъб Донев на брифинг пред журналисти.

Премиерът коментира и ограниченията на властите в Северна Македония, заради които много българи не успяха да се поклонят на гроба на Гоце Делчев в Скопие на 4 февруари.

"Разочарован съм от реакцията на политиците в Скопие по отношение на договореностите, които имахме за нормално протичане и невъзпрепятстване на това да бъдат поднесени цветя на гроба на Гоце Делчев. Знаете, че те се опитаха да възпрепятстват и официалната българска делегация", коментира Донев.

Още по темата
Той добави, че е възложил проверки на всички институции, които имат отношение към този инцидент.

Служебният премиер коментира и силните земетресения в Турция, които отнеха живота на най-малко 1500 души по последни данни.

"Имаме готовност при заявка на турската страна да предоставим и допълнителна хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението в Турция, но очакваме да получим списък на необходимостите, които има от турска страна, включително палатки, вода, храни и медикаменти, за да окажем пълна подкрепа на пострадалите", посочи Донев.

Изпратили сме 73 спасители, над 30 единици специализирана техника за разчистване на последствията от това тежко земетресение, пет кучета от Българския Червен кръст. Правителството, съвместно със Столичната община и Българския Червен кръст реагираха светкавично, за да окажат необходимата подкрепа за спасяване на оцелелите от това тежко земетресение, подчерта Донев.

Министър-председателят уточни, че засега не сме получили заявка за помощ от Сирия, затова нашите сили са насочени към съседна Турция.

Какво още каза Гълъб Донев вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase