Снимка: архив, БГНЕС

Политическата криза не може да бъде решена без участието на ГЕРБ-СДС. Това посочи в декларация по повод края на 48-ото Народно събрание председателят на парламентарната група Десислава Атанасова.

В декларацията тя изтъкна, че ГЕРБ-СДС вече не е в изолация, а в центъра на политическия процес.

Атанасова добави, че през последните години са били направени опити партията да бъде унищожена, но те на се успели.

ГЕРБ е незаобиколим факт, каза още председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС.

ПГ на ГЕРБ-СДС беше готова да формира мнозинство и да направи компромиси, за да има антикризисно правителство, каза Атанасова и посочи, че надеждите на ГЕРБ-СДС са били насочени към ДБ, но коалицията според нея е избрала да даде мандат с неясна продължителност на служебно правителство.

Атанасова заяви, че само стриктно спазване на правилата на политиката и поддържане на диалога между политическите сили може да даде изход от политическата криза. Кризата може да бъде решена с поставяне на опорни точки и отговори, добави тя.

Според нея липсата на политически капацитет е основна причина за безпътицата, в която е изпаднала България.

Като заслуга на парламента Атанасова отчете приемането на позиция по войната в Украйна, както и някои мерки за укротяване на инфлацията.

Според Атанасова са направени и крачки по пътя на България към Еврозоната.

Като задача за следващия парламент тя посочи по-нататъшните усилия за преодоляване на спада в икономическия растеж.

Тя благодари на Вежди Рашидов за съгласието му да поеме председателския пост в Народното събрание, както и на професор Николай Габровски и на всички, които са се съгласили да бъдат кандидати за министри в проектокабинета на ГЕРБ-СДС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase