Правната комисия обедини предложенията по Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, които бяха направени от някои политически сили и служебния правен министър Крум Зарков.

Още по темата
Те бяха приети на първо четене през миналата седмица и представляват механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници, съобщи Bulgaria ON AIR.

Те няма да могат да бъдат разгледани на второ четене, защотo 48-ото НС приключва в петък.  "Продължаваме промяната" отправи критики към всички политически сили, освен към ДБ, за забавянето, а от ГЕРБ-СДС и БСП упрекнаха служебния кабинет.

"Според стандартните правила на парламента най-краткото възможно четене е 7 дни. Народното събрание може да ги съкрати на 3, но това се прави в изключителни случаи - когато няма дискусии и спорове по даден законопроект. Не виждам защо трябва да правим напук и да приемем казаното от г-н Зарков", коментира председателят на Комисията по правни въпроси Радомир Чолаков.

По думите на Румен Гечев от БСП партията е подкрепила предложените промени в съдебната власт, но изтъкна и че служебният кабинет е закъснял.

"Служебният кабинет внесе този закон на 30 декември. Беше много трудно да бъде приет през тези 3-4 седмици", обяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase