fallback

"Много ясно е, че българската военна промишленост изнасяше оръжие, а това, че българската държава не предлагаше на правителството безвъзмездно сражение, също е вярно. В края на краищата българско оръжие е сигурно, че има в Украйна", заяви председателят на Центъра за развитие на политики Константин Попов пред Bulgaria ON AIR.

"По-важното е, че се взе политическото решение, че можем да предоставим такова оръжие, защото това ни поставя на картата на Европа, на НАТО. Черноморският регион е под световния прожектор. Да се крием и да се снишаваме не изглежда добре", добави Попов.

Той смята, че руснаците не са се уплашили от "Леопард 2", но не им е приятно от факта, че Германия ще ги предостави на Украйна.

"За да може да се усвои такава сложна техника от самите екипажи, от командира, си трябва много сериозна подготовка. Изисква много сложна логистика и още по-сложно е да се изградят командири на тези танкови формирования, които да могат максимално да използват техните бойни възможности. Изисква доста време, а се говори за предстояща руска офанзива вследствие на мобилизацията, която проведоха", коментира Попов.

Той очаква тази година да бъде решителна за войната и съдбата на Украйна да се реши на бойното поле, а съдбата на световната система за сигурност и мястото на Русия ще се решават в продължение на десетилетия и там основният инструмент ще бъде икономически. Неговото мнение е, че е много вероятно конфликтът да ескалира, за да се намери някакво решение, защото сега ситуацията е патова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 1 година

Ха *** Руснаците щте изравнят полвиния свят 🌏 даже и нас ако пожелаят какво направихте *** развалихте 100 г сьюз с Руснаците ***

37

Анонимен

преди 1 година

А НАТО като какъв се явява в Украйна за някакъв световен съдия ли? Защо не се намеси в Израел примерно или в Йемен или Нигерия като се явява такава "майка Тереза" за световния мир, или се явява там където има ресурси. Историята ще покаже истината.

36

Raya

преди 1 година

До "Малко за политика": Какво ни цитирате чл.от договора за НАТО?!?! русия НАПАДНА Украйна, не НАТО русия. НАТО помага на страната Жертва. Това не ви ли е ясно?!?! А че има МЕЖДУНАРОДНИ ДОГОВОРИ ЗА МИР, които любимата ви диктаторска русия НАРУШИ НАГЛО, *** го ли отчитате?!?!

fallback