На първо четене депутатите приеха механизма за разследване на главния прокурор, но дали ще приемат окончателно промените? Президентът Радев също се усъмни, че за три дни ще свършат работа, която са отлагали три месеца.

"Самият начин, по който бяха приети двата законопроекта за разследване на главния прокурор - те са противоположни, взаимно се изключват, в същото време са приети. В правна комисия трябва да се преценява от кой какво ще остане. Няма да имаме гласуване на второ четене в НС на законопроект за разследване на главния прокурор", каза адвокат Людмил Рангелов пред Bulgaria ON AIR.

На същото мнение е и колегата му Димитър Марковски.

"Факт е, че се присъства на един пореден политически спектакъл, който не преследва целите, свързани с реформирането на правосъдието. Тук се прави фокус върху конкретна личност, а не върху институцията главен прокурор, което е опасно и не е обществено полезно", заяви Марковски.

По думите му Европа е наложила необходимия механизъм над институцията на главния прокурор - да има регулаторен механизъм над главния прокурор. Уточни, че фокусът не трябва да е върху личността, а върху институцията.

"Предложението на служебния кабинет е по-законово издържано, би било резонно съдия да го разследва или с ранг на върховен съдия, за да бъде гарантирано евентуално качествено разследване", добави Марковски.

Людмил Рангелов посочи как ще си избегне нарушаване на законодателството.

"Съдия не може да повдига и поддържа обвинение, той ще бъде назначаван от Прокурорската колегия на ВСС като прокурор от ВКП, така ще се избегне забраната, че никой освен прокурор не може да повдига и поддържа обвинение", поясни Рангелов.

И двамата адвокати са на мнение, че изваждането на НСлС от прокуратурата няма да доведе до някаква промяна и по-голяма независимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase