Снимка: БГНЕС
fallback

Депутатите почетоха с минута мълчание жертвите на Холокоста.

На 27януари се отбелязва Международният ден в памет на жертвите от Холокоста. Денят е обявен с резолюция на Общото събрание на ООН от 1 ноември 2005 г. Датата отбелязва годишнината от освобождаването на 27 януари 1945 г. на нацисткия концентрационен лагер „Аушвиц – Биркенау“ от съветските войски.

"Едва ли можем да си приставим ужаса, който тези хора са преживяли в лагерите. През тази година отбелязваме 80 години от спасяването на българските евреи и днес изразяваме почитта си към тези български депутати, начело с Димитър Пешев, които в условия на война и под заплаха застават открито срещу натиска за депортирането на евреите", каза председателят на НС Вежди Радишов.

"Благодарение на техните усилия и на българската православна църква, цар Борис Трети се съобразява с обществения натиск и отказва депортирането на 50 000 евреи към лагерите на смъртта", добави той.

От ГЕРБ и ДПС излязоха с декларация.

"Това е мрачен период от световната история, в който милиони хора губят своят живот под натискана един режим, който в своето безумие коства на света и до днес една отворена рана“, посочи Георг Георгиев от ГЕРБ.

"България положи неимоверно усилие, това е подвиг направен от нашето общество, който и до днес трябва да ни напомня, че че единението на този народ е всичко, от което имаме нужда. Единението е спасило целия свят в дните на тежка лудост", добави той.

Станислав Анастасов от ДПС посочи, че Холокоста е престъпление без аналог в мащабите си и зверствата си в най- новата ни история.

"Много държави и народи забравят историята и повтарят грозните грешки от миналото. Наша отговорност е нашите деца да помнят и Холокоста, и всички други прояви на нечовешки режими", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 1 година

а хвалите украинските евреи, дето убиваха който се смята за руснак? - това да се подмине ли ?

30

До писарката

преди 1 година

Много думи и няколко листа безсмислени приказки и накрая не става ясно КОЙ освобождава лагера Аушвиц Биркенау на 27 януари 1945г. ? Смешници. В желанието си да се харесате на Козяк, сигурно ще измислите че Европа е спасена от нацистите от полка Азов Атлантическия клуб и тези от Америка за България и Хелзинският комитет....

29

Анонимен

преди 1 година

не е грешка

fallback