Снимка: архив, БГНЕС

Люти спорове, обиди, цинизми в парламента по време на обсъждането на промените в НПК. Проектите за поправки са общо пет и депутатите от вчера ги разискват на първо четене. Два от тях са внесени от Министерския съвет, а останалите от ДБ, "Възраждане" и ПП.

С единия законопроект на служебния кабинет се създава механизъм за разследване на главния прокурор.

По време на дебата Бойко Рашков от ПП обясни, че става въпрос за разпореди от 1997 година, които трябва да се променят и призова депутатите да не се връщат към миналото от преди 1989 г., когато правят изказванията си.

Рашков направи експертен анализ на предложенията, а след него думата взе Георг Георгиев от ГЕРБ и отсече: „ Вие се обиждате, че ви наричат милиционер, защото сте ченгеджия“.
 
Радостин Василев от ПП призова Рашков да не прави толкова задълбочени и експерти изказвания, защото „ предизвика тежки психически разстройства в колегите от ГЕРБ конкретно в Георг Георгиев.

"И Ви моля, въздържайте се от толкова тежки професионални изказвания, защото те водят до сериозни ментални изкривявания", отсече Василев и остави на трибуната два макета на ръце.

"Тези две ръце съм ги донесъл за г-н Георгиев, защото той има афинитет към ръцете, той целува ръце и ще му ги подаря", обясни Василев.

Председателят на НС Вежди Рашидов скастри депутатите и в частност Василев.

"Не носете повече такива неща, че друг ще донесе други детски играчки, уважавайте парламента. Ако сте дошли да се забавлявате, има други детски градини", скочи той.

Бойко Рашков коментира, че като че ли е патент на депутатите от ГЕРБ да говорят цинизми пред цялото общество.

"Що се касае до комунистическото минало, обърнете към лидера на своята партия, той е бил член на БКП, вие сте застанали под неговото знаме", обърна се той към народните представители от ГЕРБ.

Думата взе лидерът на БСП Корнелия Нинова, която предупреди депутатите, че от целия този спор в НС печели престъпността.

Тя поиска почивка от името на ПГ на БСП, за да се успокоят страстите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase