Снимка: БГНЕС

Заради три купени от социалното министерство с европейски пари БСП подава сигнал до прокуратурата. Става въпрос за решение на МС, което изпълнява служебният министър Лазар Лазаров.

Съмненията на левицата са, че става въпрос за корупция и измами.

"Когато разбрахме за тези неправомерни действие, ние решихме да се обърнем към главния прокурор, защото това е първата стъпка. Политиката на БСП включва борба с корупцията и всеки е длъжен да информира прокуратурата, да подаде сигнал, ако е научил за измама и корупция", посочи левият Георги Гьоков.

"Ние не обвиняваме никой, просто задаваме въпроси и прокуратурата трябва да се произнесе по закосъобразността на действията", добави той.

Решението на МС е за действия на социалния министър по инвестиции по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Според нас са неправомерно изразходвани европейски средства", коментира Гьоков.

Той разясни, че става въпрос за програма за социалното включване на уязвими групи. За постигането на тези цели е приет проект за 27 милиона лева, като компонентите са дав – по първия стойността е 24 милиона и 3 милиона са по компонент 2.

"Компонент 1 е за развие на регионалния подход за модернизиране на предприятия на социална икономика и определяне на места за фокус точки за шестте района на планиране, но не е предвидено социалното министерство да купува имотите, в които са разположени фокус точките. Държавата и общините имат помещения, които от години стоят празни и няма нужда държавата да похарчи огромни средства за купуване на имоти, а не за социално включване", каза левият депутат.

С 2 милиона лева от средствата по този проект са купени имоти в Пловдив, Бургас и Габрово и решението е на социалното министерство.

"Купени са 3 недвижими имота от частни субекти. Защо социалното министерство купува помещения от частни субекти, а не търси държавни и общински, които да придобие безвъзмездно, след като има подходящи и те стоят празни? Отговорът е един - при държавните имоти няма комисионни. Освен това няма методика за оценяване и класиране на кандидатите, в мътна вода най -лесно се лови риба. Не е е ясно как са определени градовете за регионалните центрове, не е ясно как са определи печелившите проекти. Имаме съмнения за измами и корупция", посочи Гьоков.

Той добави, че министерството е платило над 500 хиляди лева за имота в Габрово.

"И то при положение, че дълго време агенция за недвижими имоти се е опитвала да го продаде за 168 хиляди евро. В Пловдив и Бургас имаме съмнения, че е действано по същия начин", каза депутатът от БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase