Снимка: БГНЕС
fallback

Северна Македония няма да започне процеса си по присъединяване към Европейския съюз докато страната ни не се увери, че българите там са защитени. Това обяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев в кулоарите на парламента.

"Както знаете, Македония не е започнала присъединителния процес и няма да го започне докато България и Европа не се уверят, че българските граждани са защитени там", каза Василев.

Думите му идват по повод случая с пребития секретар на българския културен клуб в Охрид.

"В момента лостовете на цялата европейска дипломация са в ръцете на нашите дипломати и ние трябва да оркестрираме сериозен отговор, че това не е проблем само между България и Македония, а е проблем на Македония с целия Европейски съюз. И да използваме всички възможности, които са ни дадени, за да използваме цялата сила на Европейския съюз и да принудим Македония да спазва човешките права на българските граждани там", каза още Василев.

Как обаче ще се случи това е въпрос на дипломация според него.

"Това вече не е двустранен проблем между България и Македония, както се вижда. Това е и причината защо македонците идват в България, защо толкова бързо реагираха и арестуваха въпросното лице, което е нанесло побоя. Защото това е проблем между Европа и Македония и ние трябва да мобилизирам цялата европейска дипломация заедно с общ фронт да защитим българите в Македония", обясни още бившият финансов министър.

Обърна и внимание, че за първи път северномакедонският външен министър идва в България, за да се извини за това, което се случва с българите там.

Още реакции от парламента на отношенията ни със Северна Македония вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

107

Анонимен

преди 1 година

този мисли като Путин. Диктатор!!!

106

Анонимен

преди 1 година

НА 26 ДЕКЕМВРИ 2022 Кирил Петков отиде в село Могиляне с венец цветя на паметника Тюркян чешма кръстен на дете убито през възродителния процес.Пред фото репортери Петков се здрависа с Мустафа Карадайь председателя на ДПС ! Това са ПП ,готови да обърнат към всяка политическа система самоисамоизгода да има . Новите златни пръстчета на Доган ! На 1 април деня на лъжата ще е и ден за размисъл .На 2 април са изборите и международен ден на детската книга И ДЕН НА ДЕТСКИТЕ ВИ НАИВНИ МЕЧТИ

105

Анонимен

преди 1 година

севън нейшън арми вс македония

fallback