Снимка: БГНЕС
fallback

Президентът Румен Радев се срещна с представителите на ЦИК за да определят кога да са следващите предсрочни парламентарни избори.

"Както знаете, третият мандат приключи неуспешно и ние отново сме в режим на предсрочни парламентарни избори. Демократичният характер на държавата е немислим без свободни, честни, прозрачни избори, които да дадат възможност на всеки български гражданин да упражни правото си на глас според изборния закон", заяви държавният глава

"Свикнахте и вие Изборният закон да се променя преди всеки нов избор, надявам се това да не е предизвикателство пред вас съгласно последните промени българският гражданин има право да избира дали да гласува с хартиена бюлетина или на машина", допълни Радев и попита каква е готовността на ЦИК да приложи закона, в какъв срок и как можем да отидем на избори в най-близко време.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обясни, че ЦИК е започнала подготовка за избори незабавно след обнародването на Изборния кодекс. Проведени са също среща, разговори и са предоставени документи на печатницата на БНБ.

"Хартията вече е заявена от тяхна страна. Най-ранната доставка би могла да се реализира в деветата календарна седмица на годината. Тоест, това е седмицата 27 февруари - 5 март. От там са ни нужни дни за поставяне на хартията в машините с параметрите на досегашната хартия за гласуване, така че да може машината за гласуване да работи. Датата 26 март практически е с много голям риск да не може да се достави хартията за изборите, но ако говорим за следващата възможна седмица - 2 април, хартията ще бъде доставена и ЦИК ще може да създаде необходимата организация", заяви Нейкова.

Днес ЦИК иска разчет от печатницата на БНБ за различните количества. Тъй като доставката на хартията за гласуване в различните секции не е наведнъж. Печатницата посочва, че може да доставя хартията на части.

По преценка на ЦИК е възможно не 30 хиляди, а по-малко ролки да са достатъчни, за да се проведат изборите спокойно, като се взема предвид това, че на последните избори не са използвани всички ролки.

Датата 26 март крие още един риск - смяната на часовото време. То не се настройва автоматично на машините за гласуване и техниците трябва да го направят в специален склад при подготовката им за транспортиране на избирателните секции, предупреди Нейкова. И обясни, че ще е неприятно изборите да не могат да стартират в определения от закона час.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 1 година

До 47, конспираторе, остави тая работа, маса народ са даже с по три дози, живеят си живота, а едни мои познати имаха и дете на скоро (уж според теориите ви нямаше да могат да раждат повече)... Крайно време е да разбереш че ви излъгаха и че дрънкате абсолютни глупости

39

Призив

преди 1 година

До всички дупчени с ковид препаратите: Потърсете отговорност от палачите си, докато можете. Проверете какво се случва по света с такива като вас. Така както нищо ви няма, изведнъж ще се преселите в другия свят, а тези които ви го причиниха ще си живеят живота.

38

ан те такааа

преди 1 година

До 43:Той се изцепи/за пореден път/, че ден след изборите бензина ще е по два лева оката!

fallback