Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 2 април, обяви президентът Румен Радев в специално обръщение.

"Ще издам указ, с който ще разпусна НС на 3 февруари, и насрочвам парламентарни избори на втори април", каза още Радев.

Oще по темата
Той поиска в оставащите си дни Народното събрание да работи по най-важните теми за българите.

"Надявам се оставащото време да бъде използвано от народните представители в 48-ото Народно събрание и те да докажат, че борбата с корупцията, Планът за възстановяване  и устойчивост и европейската интеграция са реален приоритет, а не само предизборни обещания", посочи Радев.

"Изборите ще бъдат на първата възможна дата, когато няма да има риск за машинното гласуване, за да може да бъде спазен законът. Всеки български гражданин трябва да може да избира дали да гласува с машина или с хартия", каза Румен Радев. 

Държавният глава ще издаде указ, с който ще разпусне настоящето Народно събрание, както е според Конституцията. С друг свой указ той трябва да назначи служебно правителство.

Поредните избори в последните 2 години станаха окончателно факт, след като тази сутрин БСП върна неизпълнен третия и последен мандат за съставяне на правителство.

По-рано днес Радев се срещна с представители на ЦИК, за да се консултира коя е най-близката възможна дата за провеждането на 5-ите поред извънредни парламентарни избори в рамките на две години.

По време на краткото си изявление президентът Радев коментира и поредните проблеми, свързани с погазването на правата на българската общност в Северна Македония. "Институциите на РСМ не само трябва да докажат, че не са част от антибългарската кампания. Това вече не е достатъчно. Трябва да докажат, че се борят срещу тази кампания", посочи държавният глава. 

Какво още каза президентът вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

116

Анонимен

преди 1 година

да бе верно да не президента да организира изборите та търси хартия от цик

115

Анонимен

преди 1 година

За атлантиците , десетина на брой , каквато и дата да се определи , все не ще да е тая !

114

Анонимен

преди 1 година

С този инфантилен начин на гласуване за стари к....ви, както е тръгнало вървим към президентска република. Липсата на политическа култура води да тук. Има само 3 партии-/ГЕРБ+БСП+ПП+ДБ+БВ-еднакви политики: НАТО, ЕС, украйна, ограбване на златото ни/, ДПС /етническа/и Възраждане. Защо разкъсвате гласовете? Избирайте една от трите алтернативи иначе президентската република ни зове!

fallback