Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 2 април, обяви президентът Румен Радев в специално обръщение.

"Ще издам указ, с който ще разпусна НС на 3 февруари, и насрочвам парламентарни избори на втори април", каза още Радев.

Още по темата
Той поиска в оставащите си дни Народното събрание да работи по най-важните теми за българите.

"Надявам се оставащото време да бъде използвано от народните представители в 48-ото Народно събрание и те да докажат, че борбата с корупцията, Планът за възстановяване  и устойчивост и европейската интеграция са реален приоритет, а не само предизборни обещания", посочи Радев.

"Изборите ще бъдат на първата възможна дата, когато няма да има риск за машинното гласуване, за да може да бъде спазен законът. Всеки български гражданин трябва да може да избира дали да гласува с машина или с хартия", каза Румен Радев. 

Държавният глава ще издаде указ, с който ще разпусне настоящето Народно събрание, както е според Конституцията. С друг свой указ той трябва да назначи служебно правителство.

Поредните избори в последните 2 години станаха окончателно факт, след като тази сутрин БСП върна неизпълнен третия и последен мандат за съставяне на правителство.

По-рано днес Радев се срещна с представители на ЦИК, за да се консултира коя е най-близката възможна дата за провеждането на 5-ите поред извънредни парламентарни избори в рамките на две години.

По време на краткото си изявление президентът Радев коментира и поредните проблеми, свързани с погазването на правата на българската общност в Северна Македония. "Институциите на РСМ не само трябва да докажат, че не са част от антибългарската кампания. Това вече не е достатъчно. Трябва да докажат, че се борят срещу тази кампания", посочи държавният глава. 

Какво още каза президентът вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

120

Анонимен

преди 1 седмица

да бе верно да не президента да организира изборите та търси хартия от цик

119

Анонимен

преди 1 седмица

За атлантиците , десетина на брой , каквато и дата да се определи , все не ще да е тая !

118

Анонимен

преди 1 седмица

С този инфантилен начин на гласуване за стари к....ви, както е тръгнало вървим към президентска република. Липсата на политическа култура води да тук. Има само 3 партии-/ГЕРБ+БСП+ПП+ДБ+БВ-еднакви политики: НАТО, ЕС, украйна, ограбване на златото ни/, ДПС /етническа/и Възраждане. Защо разкъсвате гласовете? Избирайте една от трите алтернативи иначе президентската република ни зове!